Uusi vuosi toi myös turkkilaisten elämään uuden rahan: Türk Lirasin = TL:n. Sanoimme hyvästit siis entiselle YENI (uusi) Türk Lirasi:lle ja palasimme vanhaan, normaaliin Türk Lirasiin eli turkin liiraan.
Uudet setelit ovat erikokoisia ja näköisiä kuin vanhat. Uutuutena on 200 Liiran seteli.
Kolikot ovat arvoiltaan 1, 5, 10, 25, 50 Krs ja 1 liira. Vuoden 2009 loppuun asti voi vielä vanhoja YTL-rahoja käyttää.
Uusia rahoja voi ihailla tässä osoitteessa:
http://fotogaleri.ntvmsnbc.com/detay.aspx?categoryID=9&galleryID=1664&picID=0&dp=1
Näitä uusia rahoja on kritisoitu siitä että Atatürkin kuvaa ei ole kuin yhdellä puolella. Vanhoissa rahoissa suurimassa osassa Atatürk oli kummallakin puolella seteliä. Voi luoja mitä palvontaa!!
Turkin rahayksiköt olivat vuotta 2005 ennen todella pitkän ajan tuhansia ja miljoonia, jonka takia vielä todella monet puhuvat rahoista "miljoonina" eikä yksikössä, kuten pitäisi. Etenkin Mersinin markkinoilla on vielä KAIKKI hinnat vanhoissa yksiköissä. Niistä olen jo huomauttanut pari kertaa mutta hekotellen selitellään että kaikki on näihin vanhoihin numeroihin tottuneet. Mitä siis vaihtamaan. Niinpä... välistä on helppo ymmärtää miksi Turkki ei kehity mihinkään suuntaan.
Vielä ei ole meidän käsiimme löytynyt uusia rahoja, vaikka niitä olisi pitänyt jo eilisestä lähtien automaateista saada. Täällä Mersinissä me saatiin vielä vanhoja rahoja. Onko joku saanut jo hipelöidä näitä uutuksia? :)
8 kommenttia:
Mä muistan meidän Bodrum retkeltä v. 98 ne miljoonat liirat. Meitä nauratti, että mäkkärissä Big Mac Meal oli jotain 900 000, mutta jos heitti yhen satatonnisen vielä päälle, niin sai Super Size aterian. Satatonniset tiskiin vaan! Ei mitään pikkurahoja! :D
En ole uusia Turkin Liiroja päässyt hipelöimään ;) (kun kerran kysyit!) Toivottavasti saat niitä pian käsiisi :)
YTL:ta (uusi turkin liira) sain minakin tanaan automaatista.
meilla taalla fethiyessa pazaarissa kirjoitetut hinnat ovat jo melkein kaikki ilman nollia.mutta puheessa kaytetaan viela aika paljon "miljoonaa". kauppiaat vahemman,mutta asiakkaat paljon.varsinkin vanhemmat ihmiset.tuttaville minakin valilla huomauttelen.kun sanovat etta "miljoona"niin kysyn,"etta mika".heti kylla huomaavat asian ja korjaavat sen.samahan se oli suomessa euron tulo.monelle oli todella vaikeaa.ja kylla minultakin valilla tulee suusta se "miljoona".
Maamaa: Joo, taalla Turkissa oli aina se hauskuus etta kun tanne saapuu niin on miljonaari :D "Heh heh" Kyllahan se on erilaista kun ei muissa maissa varmaan ollut niin isoja rahoja kaytossa :D Munkin palkka oli Miljardeja!!! Vau! :D
Sateenkaari: Kyllahan kaikilla sattuu "onnettomuuksia" rahayksikoiden suhteen mutta tassa on jo 4 vuotta kulunut siita kun raha vaihtui ja todella monet ei sita ole edes yrittanyt naputtaa paahansa. Varmasti Suomessa vaan vanhempi sukupolvi on se joka ei tuota euroa ymmarra, mutta Turkissa jopa nuoret ja lapset puhuvat edelleen miljoonista. Eraassa tunnetussa tv-kilpailussakin puhutaan edelleen miljoonista ja miljardeista rahasummia kerrottaessa. Joissain uutisissa kaytetaan vanhoja arvoja. Tama on vaarin mielestani.
siinahan se juuri onkin. suomessa panostetaan ihmisten opettamiseen monin keinoin.taalla turkissa jokainen saa oppia miten haluaa.kyllahan televisiosta tulee opastusta paljonkin.suurin osa taallakin kylla tiedostaa nopeasti uudet asiat,mutta itselleen omaksuminen on hidasta. turkkilaisten suurpiirteisyys tulee varmaan esille nainkin.minullakin on tassa vuosien varrella juuri tuo "suurpiirteisyyden" puoli kehittynyt samaan suuntaan. olen sen monessa asiassa huomannut. mutta ei se aina pahitteeksikaan ole.riippuu tietty asiasta. en stressaa turhilla.
kylla minakin olen sita mielta,etta kaikissa palveluammateissa ainakin pitaisi omaksua ja opetella uudet asiat nopeasti.ja televisiossa nyt ainakin.
tuohon turkin kehittymiseen kylla sanoisin,etta kymmenessa vuodessa on turkki kehittynyt valtavasti. ja kun muistelee 15 vuotta taakseppain,niin viela enemman.mutta ja kun siina asukasluvussakin on niita "miljoonia" aikalailla,niin ei se kehitys hetkessa tapahdu. ja jos ottaa viela huomioon ,etta tasta maasta löytyy aika paljon viela tana paivana myös luku-ja kirjoitustaidottomia ihmisia,niin???????.
katson juuri ohjelmaa "var misin,yok musun". kiinnitin huomiota ,etta acun ainakin sanoo rahasummat liiroina.ei kayta enaan YTL:ta. acun on muuten yksi minun suosikkijuontajiani.
sateenkaari: Toivon mukaan ihmiset rupevat nyt sitten taas puhumaan LIIROISTA eika enaa kayta sanaa Yeni. Ainakin meikalaiselle viela toi ongelmia naina ekoina paivina :D Pyrin kuitenkin aina kayttamaan oikeaa yksikkoa seka korjaamaan muita laheisia jos he vaarin sanovat. Muutenhan he eivat tajua etta tekevat vaarin. Pikkuhiljaa, pikkuhiljaa. Nipotan kait liikaa turkkilaiseen kulttuuriin verrattuna :) Olen kateellinen sinulle ettet turhaa stressaile. Kait se on taalla vuosien asumisen tuotots? :)
Olen samaa mielta kanssasi etta Turkki on kehittynyt valtavasti viimeisen 10-15 vuoden sisalla. Tarkoitin paa-asiallisesti kehityksen "hidastajina" naita aariryhmia kuten aariuskonnolliset, atatürkin kirjaimelliset kannattajat, aarikansalliset ihmiset, seka tietty kaikesta aina valittavat :D Heidan takiaa Turkki ei mielestani pysty kehittymaan silla nopeudella kuin se voisi. Esim huivin kaytto yliopistoissa on yha edelleen avoin ongelma, samoin kurdien ongelmat. Juuri nama Atatürkin kannattajat ja aarikansalliset vastustavat naita kahta. Uuden kurdikanavan avaamista pidetaan jopa petoksena Turkkia kohtaan!! Samoin tietty Atatürkin palvominen. Siis Mustafa leffastakin tehtiin oikeusjuttu! Nailla ajatustavalla ei mielestani minnekaan paasta. Turkki juuri nyt tarvitsisi Atatürkin tapaista, tulevaisuuden vision omaavan vahvan johtajan. Valitettavasti sellaista ei ole...
Plus etta tv-ohjelma jossa olen alituisesti huomannut vaarien rahojen nimien kaytettavan on Çarkifelek ja Mehmet Ali Erbil. Eilen kylla 50 Sarışın:ssa ei naita ongelmia ollut. Varmasti saanut nootin :D
Acun on minunkin mieleeni.
Lähetä kommentti