maanantai 20. lokakuuta 2008

Kısır



Tästä ohjeesta tulee alkupalat 5 hengelle ja jos haluatte niin tätä voi syödä myös pääruokana, silloin se riittää 3 hengelle (kahdelle isonälkäiselle) :)


Ainekset:


7-8 ruohosipulia

puolikas nippu persiljaa

4 valkosipulinkynttä

1 sipuli

1 ruokalusikallinen tomaattipyreetä

1 ruokalusikallinen paprikapyreeta (biber salcasi)

2 juomalasillista kuumaa vettä

1 teelusikallinen suolaa

2 juomalasillista hienoa bulguria (köftelik bulgur)

1 ruokalusikallinen minttua

2 ruokalusikallista punaista chiliä (maun mukaan voi olla vähemmänkin)

1 ruokalusikallinen mustapippuria

puoli desia sitruunamehua

puoli desia oliiviöljyä

muutama tuore mintunlehti

tomaattiviipaleita koristeluun


1. Ruohosipulien valkoiset osat halkaistaan keskeltä kahtia ja vihreiden osien kanssa ne pilkotaan hyvin hienoksi silpuksi ja laitetaan sopivaan astiaan. Persilija, valkosipulinkynnet ja sipuli myös hienonnetaan pieneksi silpuksi ja lisätään ruohosipulien sekaan. Sekoita ja peitä kannella (hajun välttämiseksi).


2. Liota yksi ruokalusikallinen tomaattipyreeta ja ruokalusikallinen paprikapyreeta yhteen juomalasilliseen kuumaa vettä niin että ne ovat täysin liuenneet. Levitä bulgur leveän astian pohjalle ja lisää tämä liuos bulgurin päälle. Lisää perään toinen juomalasillinen kuumaa vettä ja teelusikallisen suolaa. Sekoittele bulguria välistä kunnes se on imenyt kaiken nesteen itseensä. Tämä voi kestää 10-15 minuttia.


3. Kun kaikki neste on imeytynyt bulguriin lisää siihen aikaisemmin valmistamasi persilja-valkosipuli-ruohosipuli-sipuli sekoitus ja sekoita.


4. Lisää järjestyksessä ensimmäisenä mausteet, sitruunamehu, oliiviöljy ja tuoreet mintun lehdet (jos haluaa) sekä sekoita kunnolla.


5. Asettele tarjoiluastiaan ja koristele reunat tomaattiviipaleilla. Halutessa voit myös lisätä päälle kurkku -ja sipuliviipaleita.


Afiyet olsun :)


3 kommenttia:

yaelian kirjoitti...

Kuulostaa herkulliselta!

Anonyymi kirjoitti...

Kuullostaapa hyvältä. Täytyy heti laittaa kokeiluun =) Löytyisikö muuten kunnon turkkilaisen tomaattikeiton ohjetta?

Heli kirjoitti...

anonyymi:
tallaisen keiton olen itsekin tehnyt joskus, ihan hyvaa:
2 rkl voita
2 rkl vehnajauhoja
1 rkl tomaattipyreeta
5 raastettua tomaattia
5 juomalasillista vettä
2 rkl maitoa
suolaa
1. Lisää 2 rkl voita ja 2 rkl jauhoja kattilaan ja hieman sekoittele kunnes se on tahnamaista.
2. Lisää tomaattipyree ja raastetut tomaatit. Jos seokseen tulee paakkuja, voit käyttää tässä vaiheessa sauvasekoitinta.
3. Lisää 5 lasillista vettä. Kypsennä sekoittaen kunnes keitto paksunee.
4. Tarjoiltaessa lisää kattilaan maito ja suola.
5. Halutessa päälle voi raastaa juustoa.

>