perjantai 21. elokuuta 2009

Tänään alkoi Ramadan

 

Tänä aamuna ensimmäiset paastoajat nousivat ennen auringonnousua aamupalalle ja valmistautuivat näin koko päiväiseen, 15 tuntiseen, paastoamiseen. Juuri näillä minuuteilla ympäri Turkkia kaikuu ezan - rukoushuuto joka ilmoittaa että tämän päivän paasto on päättynyt. Naapureiden ramadan herkkuja notkuvat pöydät odottavat parvekkeella rukouksen ääntä jonka jälkeen kaikkialta alkaa vain kuulua iloinen puheensorina. Elämä jatkuu riehakkaana perheen ja ystavien parissa myöhään iltaan syöden ja etenkin juoden näin kesäkuumalla kunnes taas aamulla noustaan aloittamaan uuden päivän paastoamista.

 

Ramadan on, kuten monesti olen jo maininnut, ehdottomasti suosikkini. Tämän kuukauden ajan tulisi etsiskellä itsestään hyvyyttä kaikin puolin, vastustaa paheita sekä tutkiskella itseään. Ramadanin aikaan lähimmäiset sekä vähä-osaiset ovat erityisesti tärkeitä. Heitä tulisi ajatella lämmöllä sekä ojentaa auttava käsi. Iltoja vietetään yhdessä perheen ja suvun sekä ystävien kanssa. Jotkut kutsuvat jopa ihan tuntemattomia ihmisiä iltaisin iftar (paaston päättyminen)- illalliselle. Ramadania seuraava Seker bayram eli karkkijuhla kestää kolme päivää. Nimestään päätellen se tietenkin on lapsille kaikkein parhain juhla kun saa syödä paljon makeisia :) Bayramin aikana on tapana vierailla vanhempien sukulaisten, ystävien sekä muun lähiperheen luona.

 

Minä en tänä vuonna pysty paastoamaan raskauteni takia, olen ns. "vapautettu" vaikkakin myöhemmin minun tulisi paastota nämä päivät erikseen. Tai auttaa rahallisesti köyhiä. Yritän kuitenkin nauttia Ramadanin ilmapiiristä mahdollisimman paljon.

Muihin aiheisiin. Eilen meille sattui aika erikoinen tapahtuma illalla kun olimme lähdössä markkinoille. Tarkoitus olisi ollut ostaa matto keittiöön sekä uudet istuintyynyt parvekkeella oleville tuoleille. Ei päästy kovinkaan pitkälle vaan 6 ja 7 kerroksen väliin :) Eli jäimme jumiin hissiin. Ei ollut kivaa vaikkakaan mitään paniikkia ei syntynyt. Onneksi mieheni oli mukana ja hallinnoi tilanteen tosi hyvin. Saimme talon muilta asukkailta heti apua ja pääsimme puolen tunnin päästä ulos. Yhdellä asukkaista oli hissin rapunpuoleisten ovien lukon avain kotonaan (koska hissi on ongelmallinen useasti).  Tosin tämä avainkaan ei heti toiminut vaan sen kanssa väännettiin tosi kauan. Onneksi hissin ovi oli avoinna hissikuiluun joten happi ei loppunut kesken.  Markkinat sai jäädä sikseen ja me palasimme kotiin. Tänään taas pienen jännityksen kera kävimme ulkona ja hissi toimi moitteettomasti. Taitaa olla ihan tuuripeliä milloin mitäkin tapahtuu :)

Päivät jatkuvat rauhallisesti kotona. Mieheni tänään työskenteli vauvojen huoneen kimpussa. Ostimme säleverhot ikkunaan ja niiden asennus olikin yllättävän pitkä työ. Mutta nyt näyttää hyvältä :) Vielä on ostettava lipasto sekä kaapisto mutta ne ovatkin helppoja koska niitä löytyy vähän joka paikasta.

Huomenna olisi tarkoitus käydä ystävän luona istumassa ja illemmalla  Mezitlin isoimmila viikkomarkkinoilla (saas nähdä mitä sekin on). Mieheni työ on siistiä kotia ja autoa seuraavat pari päivää :)

Oikein hyvää Ramadania sitä viettäville ja rentouttavaa viikonloppua sitä viettäville :D

12 kommenttia:

Susadim kirjoitti...

Toivottavasti hissi ongelma saadaan kuntoon, jottet juutu sinne vauvojen kanssa. Hyvää Ramadania!

mizyéna kirjoitti...

Siunattua kuukautta teille. Vaikka et paastoa, on se kuitenkin tunnelmaltaan erityinen. Meillä alkaa paasto vasta huomenna. Alkoikohan monessakin maassa jo tänään? Suomi ja saudit ainakin aloittaa vasta huomenna.

Jael kirjoitti...

Oikein hyvää Ramadania sinulle ja miehellesi! Ja tuo hissijuttu ei ollut oikein kiva, toivottavasti ei uusiudu.

Unknown kirjoitti...

Susadim: Kiitos :) Hissia kylla on korjailtu viimeiset pari paivaa joten toivomme parasta. Pian meidan toinenkin hissi avataan joten sen jalkeen uskon ettei ongelmaa ole.

Mizyena: En tieda muista maista mutta taalla tosiaan aloitettiin eilen paastoaminen. Ramadan paattyy meilla 19. syyskuuta joka on viimeinen paastopaiva. Oikein hyvaa Ramadania myos sinulle!

Yaelian: Kiitos paljon Yaelian! :) Toivon myos ettei tuo hissijuttu uusiudu.

mizyéna kirjoitti...

Ramadan kestää aina 29 tai 30 päivää. Etukäteen ei voi tietää alkamis tai päättymispäivää koska se riippuu kuunkierrosta.

Teillä näkyi uusikuu aiemmin kuin muissa maissa siksi aloititte päivää aikaisemmin :)

Sateenkaari kirjoitti...

Hayırlı Ramazan sinne Mersiniin.
Ei ole kiva kokemus jaada hissiin.Nythan on naissa uusissa hisseissa ilmastointi,minka saa itse paalle.oletko katsonut,onko teilla.Meilla on Koneen hissi,missa tallainen on.
Kun kerran asuttiin taalla 11 kerroksessa,niin siina talossa oli hissi vahan valia epakunnossa.
Minun suosikkini on myös ehdottomasti Ramazankuukausi.15 vuotta olen paastonnut.Viime vuonna jo ei voinut koko kuukautta paastota,kun alkoi terveys pettamaan.
On aivan ihana menna syömaan aamun aikaista ateriaa ystavien luokse,taikka kutsua ystavia kotiin yhteiselle aterialle.
Tama kuuma ilma rajoittaa nyt myös liikkumista ulkosalla
İhanaa laitella vauvoille valmiiksi kaikenlaista.Laitappa sitten kuvia.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kuvauksista, miten Ramadania vietetään. Tulemme lomalle Turkkiin 19.9, juuri sopivasti karkkijuhliin. Löysin sivun, mistä Ramadanin ajat on:
http://www.when-is.com/ramadan.asp

Hauska sattuma; olin päättänyt istuttaa Sarköyn pihaan palmun seuraavalla lomalla. Etsin netistä
ohjeita palmunkasvatukseen, ja
yksi harvoista oli blogisi. Mersinissä onkin upeita palmuja kuvistasi päätellen. Sarköyssä pelkään palmujen paleltuvan talvella.
t Annu

Siivetön kirjoitti...

Hyvää Ramazania teille sinne helteisiin! :)

Sirokko kirjoitti...

Hyvää Ramadania teille, hissiseikkailuja ei toivottavasti sentään enempää,ei olisi kiva yksin sellaiseen juuttua.

MaaMaa kirjoitti...

Hyvää Ramadania sinulle ja perheelle. Kuullostaa hyvälle itsensätutkiskelun ja ylimääräisten, tavallaan tarpeettomien, paheiden välttämistä yms jaksolle. Pitäisi varmaan itse kukin tuollaisia viettää, vaikka ei uskonto sellaista neuvoisikaan.

Kamalaa olisi jäädä yksin hissiin jumiin!! Mä varmasti painkoituisin samantien! Yleensä en yksin hissiä käytäkään, sillä tykkään siitä pienestä hyötyliikunnasta jota portaita ravatessa saa -- mutta eri asia oisi jos asuisin 7:ssä kerroksessa ja odottaisin kaksosia! Varmasti käyttäisin hissiä, ottaisin riskin! ;)
Toivottavasti hissi ei jumeile enää!

Terkkuja!

Unknown kirjoitti...

Kaikille yhteisesti kiitos :)

mizyena: Meilla taalla on ainakin maaratty tarkasti paivamaarat milloin Ramadan on. Ensi vuoden paivamaaratkin on siis jo tiedossa. Kuu tosiaan nakyi taalla aikaisemmin.

sateenkaari: Meilla on hississa kylla ns. ilmastointi. Mutta nappulan hienon diskovalon ja aanen lisaksi silla ei tunnu olevan muuta toimintaa. Odottelemme etta saamme toisen hissin toimintaan. Ei enaa kauaa :)
Nauti Ramadanista vaikka et pysty paastoamaan. Paaasia on sen ajan hengen loytaminen itsestaan. Se tosiaan on jotain aivan ihanaa.

Maamaa: Kylla on hyva ainakin kerran vuodessa syventya ja ajatella elaman tarkoitusta ja omaa henkista tilannetta. Rauhoittuminen tekee hyvaksi kaikille.
Hissi on yha edelleen hiukan jannitysmomentti meille mutta ei pahempia jumituksia ole tapahtunut viela *koputtaa puuta*. Kohta onneksi toinenkin hissi avataan.

mizyéna kirjoitti...

Kyllä ne päivämäärät arvioidaan kaikissa maissa missä muslimeita on. Kalenteriinkin ne merkataan. Mutta viime kädessä uuden kuun alkaminen katsotaan kuusta ja jos se ei näy tai näkyy päivää aiemmin, muuttuu paaston alkaminen tai loppuminen. Siksihän islamilainen vuosi aina vaihtelee ja ramdan siirtyy vuosittain taaksepäin koska päivät kuukausissa vaihtelevat 29 ja 30 välillä.

Mukavaa Ramadanin jatkoa!

>